Hibriteca

En aquest apartat anem enllaçant tot de recursos interessants que tenen a veure amb el projecte HibriturSelva. També hi publiquem altres materials (articles, posts, vídeos, etc.) relacionats amb conceptes com la Innovació Oberta, la Hibridació i la Col·laboració aplicats al Turisme:

 • Presentació del projecte HibriturSelva (novembre de 2016). En diverses ocasions tenim l’oportunitat de compartir el projecte HibriturSelva amb altres territoris o amb altres companys interessats a conèixer aquesta iniciativa. Us deixem la presentació, que anem actualitzant periòdicament:

 • CintaRosellUn treball de Grau analitza HibriturSelva i el potencial turístic dels esdeveniments de la Selva (juny de 2015). La Cinta Rosell ha desenvolupat el seu Treball Final del Grau en Turisme (Universitat de Girona) dedicat a les Xarxes organitzatives; el cas d’HibriturSelva. En la seva recerca analitza el projecte HibriturSelva desde la perspectiva de les xarxes organitzatives, i planteja noves oportunitats del projecte al voltant de les fires, les festes i altres esdeveniments culturals de la comarca. Podeu llegir un breu resum del treball en aquest enllaç i si us interessa aprofundir en la recerca o conèixer el document sencer, podeu contactar amb l’autora.
 • HibriturSelva com a bona pràctica internacional en desenvolupament econòmic local i turisme (març de 2015). L’organització Governance International ha escollit el projecte HibriturSelva com a cas d’estudi per la seva vocació innovadora i per haver fet possible un canvi en la gestió de productes turístics capacitant als actors del territori i establint noves formes de co-producció en la creació de productes i serveis turístics a La Selva. Podeu consultar la fitxa en aquest enllaç.
 • Presentacions i vídeos del II Fòrum HibriturSelva (novembre de 2014). El Fòrum es va desenvolupar en dues parts, una primera per reflexionar sobre l’oportunitat que tenim a la Selva de poder vincular el potent focus d’atracció turística del litoral amb l’oferta diferenciadora i complementària d’interior i una segona part en la que es va mostrar part de la feina feta per l’Hibritur durant l’any en curs, explicant alguns productes creats, i en la que també es va desenvolupar una taula rodona (podeu veure les fotografies del Fòrum). Us deixem aquí els enllaços a les diferents presentacions:

– Ponència marc: turisme i territori (José Antonio Donaire, INSETUR UdG)
– L’experiència de Tenerife: Puerto de la Cruz Xperience (Mayte Mederos, Turismo de Tenerife)
– L’experiència de Tenerife: El Cardón NaturXperience (Valerio del Rosario, El Cardón)
– Pla de reconversió turística de Lloret de Mar (Jordi Orobitg, aj. Lloret de Mar)
– El paper d’HibriturSelva: cooperació públic-privada per a la creació de producte turístic (Marc Corominas, Consell Comarcal de la Selva)
– Visita a la Granja Mas Bes (Carles Comas, Agropecuària Mas Bes)

 • Agnes_Julia Hibriturselva, cas d’estudi per la tesina d’un master europeu (octubre de 2014). Agnès Julià ha desenvolupat el seu treball de recerca “The Development of Collaborative Innovation Networks (COINs) in a regional tourism destination” dins de l’European Master in Tourism Management, on aborda el desenvolupament de xarxes d’innovació col·laborativa com una estratègia per millorar la competitivitat territorial. L’Agnès ha analitzat com s’ha desenvolupat el projecte de col·laboració i innovació HibriturSelva, i com ha estat l’experiència per als organitzadors, els participants i el territori. Us deixem un enllaç al resum (en anglès) del treball. Si us interessa aprofundir en la recerca o conèixer el document sencer, podeu contactar amb l’autora.
 • Vídeos i presentacions de la jornada networking HibriturSelva (abril de 2014). La jornada es va desenvolupar en dues parts, una primera en la que l’equip tècnic va explicar el funcionament previst del projecte per a 2014 (vegeu aquí la presentació) i una segona part en la que es van desenvolupar dinàmiques de networking entre els assistents amb l’objectiu de definir les propostes de productes/serveis turístics a desenvolupar.

 • Vídeo-resum del projecte HibriturSelva(desembre de 2013). Vídeo de presentació de la tasca desenvolupada al llarg del primer any del projecte HibriturSelva.

 • informe_anualHibriturSelva – Resum anual i de desenvolupament metodològic del projecte (desembre 2013). L’informe persegueix bàsicament dos objectius: en primer lloc reunir, a manera de resum anual, tota la informació sobre el que s’ha realitzat en el projecte HibriturSelva durant el seu primer any de vida. I en segon terme reflexionar sobre el procés seguit per tal de compartir aprenentatges que puguin servir com a marc metodològic. Inclou:

I. Introducció
II. Programa de treball: activitats realitzades
III. Anàlisi de l’ecosistema d’innovació turística
IV. Resultats i avaluació
V. Lliçons metodològiques del projecte.

– Juan López Sobejano. Innovar en turismo con pocos recursos (vídeo (1), vídeo (2) i presentació)
– Josep Gesti i Amalio Rey. HibriturSelva: articulant un ecosistema obert d’innovació turística (vídeo; presentació (1), presentació (2))
– Experiències de co-innovació en turisme a la Selva: el grup Vescomtat (vídeo i presentació de Joan Llinàs), el grup Hibritermes (vídeo i presentació d’Araceli Vigueras), el grup Ratafiatur (vídeo i presentació de Xavi Amat), el grup Co-rutes (vídeo i presentació de Jordi Solà).

 • Sectores de la Nueva Economía 20+20. Economía de la Hibridación (2013). Informe elaborat per eMOTools i la Fundación Universidad Empresa de la Región de Murcia sobre pràctiques hibridadores en empreses espanyoles, com a part del projecte “Sectores de la Nueva Economía 20+20” (Escuela de Organización Industrial, EOI). L’informe es pot descarregar aquí.
 • Presentacions de la jornada de difusió HibriturSelva (maig de 2013). Presentacions de la primera jornada de difusió del projecte celebrada a Santa Coloma de Farners el 28 de maig de 2013:

José Antonio Donaire. Futurisme, el futur del turisme (presentació, vídeo)
Amalio Rey. La innovación abierta como herramienta de desarrollo turístico: el proyecto HibriturSelva (presentació, vídeo)
Josep Gesti. Presentació de la plataforma digital HibriturSelva (presentació, vídeo); debat obert (vídeo)

 • Informe de difusió HibriturSelva (maig de 2013): l’informe recull un anàlisi de la situació de partida del turisme de la Selva, un resum de les tasques realitzades dins del projecte HibriturSelva (entrevistes, tallers d’empresaris, tallers de formació), una primera aproximació a les oportunitats d’innovació detectades i una proposta preliminar de projectes a impulsar. El document es pot descarregar en pdf: versió en català / versión en español.
 • Informe Hibridatur (Andalusia) (2012): Estudi realitzat per l’empresa eMOTools, col·laboradora d’aquest projecte, sobre oportunitats i desafiaments de la hibridació en el sector del Turisme a Andalusia. Proposa nombrosos exemples d’innovació multidisciplinar i sectorial d’interès per al negoci turístic. L’informe es pot baixar en PDF.
 • Microsite sobre Hibridació: espai del portal d’eMOTools especialitzat a recopilar articles sobre Hibridació i Innovació multidisciplinària. Es pot accedir a una àmplia col·lecció de continguts sobre aquest tema en aquest enllaç.