Montsoriu, el castell gòtic més important de Catalunya

montsoriuEl Castell de Montsoriu està considerat el castell gòtic més representatiu de Catalunya i és una de les fortaleses medievals més imponents de la Mediterrània. Després de més de cinc-cents anys d’abandonament, actualment el castell s’ha restaurat en bona part i s’ha obert al públic que des de fa uns mesos pot visitar un conjunt arquitectònic impressionant. El castell està situat en l’entorn del Parc del Montseny, al cim d’un turó que domina un paisatge espectacular que abraça gairebé des de Barcelona a Girona.

El castell manté bona part de l’estructura del segle XIV en peu, amb molts elements originals que es mantenen en el recinte i permeten al visitant l’experiència de trepitjar els mateixos sòls de marbre que van col·locar-se al 1350, visitar les estances dels vescomtes de Cabrera o posar-se en la situació dels soldats que defensaven el castell dels atacs del enemics. Igualment, les tasques de restauració permeten contemplar les meravelles arquitectòniques d’alguns elements molt representatius com la cisterna –amb capacitat per a 250.000 litres-, la sala noble, els passos de ronda o les capelles del recinte.

Montsoriu és un dels centres més remarcables de la cort catalana de l’edat mitjana, al segle XIV, quan el regne de Catalunya i Aragó, era la principal potència de la Mediterrània i la influència de les quatre barres arribava fins a Grècia. L’almirall de la flota catalana, primer conseller del rei Pere III i tutor del seu fill Joan, Bernat II de Cabrera, va ser l’artífex de l’ampliació de Montsoriu, el seu punt d’estada i de refugi i centre de referència dels castells catalans de l’època. No endebades va ser definit com “un dels bells e nobles del món”, ja que va esdevenir el palau i principal residència dels vescomtes de Cabrera; a més, militarment va ser un recinte inexpugnable que va aguantar diversos atacs i setges sense que pogués ser conquerit gràcies a la idoneïtat i bona previsió dels seus elements defensius.

fotocastellActualment el castell presenta la mateixa estructura que tenia fa 650 anys quan Bernat de Cabrera va fer-ne la gran reforma que transformà la fortalesa en el gran castell gòtic de Catalunya, per la qual cosa la vista a Montsoriu és un passeig en el temps que permet reviure la vida en un recinte i entendre molt millor els elements defensius i la vida quotidiana que en un castell del segle XIV.

Gràcies als treballs de restauració que s’hi han fet als darrers anys, actualment el visitant pot fer un recorregut molt complet per les diverses estances del castell i fer-se una idea molt atractiva del que va significar Montsoriu i el que era la vida dins aquest recinte tant per als nobles, com per als servents i soldats. L’experiència cultural de la visita a Montsoriu dura aproximadament una hora i mitja i permet al visitant contemplar des de les restes ibèriques del castell (de fa 2.400 anys) fins a les grans sales gòtiques restaurades en els darrers anys, passant pels passos de ronda, els cossos de guàrdia i les torres de defensa, fins arribar al cim de la torre de l’homenatge, una talaia impressionant que domina tot el territori.

 

Col∙laboracions:

Pràcticament des de l’inici de les campanyes d’excavació i dels treballs de restauració el castell de Montsoriu, que és propietat del Consell Comarcal de la Selva, està gestionat per un patronat en el que estan integrats diferents ajuntaments i institucions de la comarca que col·laboren estretament en el procés de recuperació i difusió del recinte:

  • Ajuntaments de Sant Feliu de Buixalleu, Arbúcies, Breda i Riells i Viabrea
  • Consell Comarcal de la Selva
  • Diputació de Girona
  • Generalitat de Catalunya (departament de Cultura)
  • Associació Amics del Castell de Montsoriu
  • Museu Etnològic del Montseny La Gabella d’Arbúcies

La col·laboració amb aquests estaments ha estat peça clau en el desenvolupament del procés de restauració del recinte fins a la seva obertura al públic. Actualment es manté aquest treball conjunt amb les valoracions i aportacions al procés de donar a conèixer el castell al públic i en el projecte i execució de l’edifici de serveis que culminarà la fase  actual de restauració del castell.

Igualment hi ha col·laboracions en aspectes puntuals amb diferents institucions i entitats de la zona:

  • El museu d’Arbúcies forma els guies i gestiona el servei de guiatges a visitants i escoles al castell de Montsoriu
  • L’Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu ha gestionat la construcció d’un aparcament al recinte proper al castell
  • El parc del Montseny gestiona el servei d’informació a l’entrada al turó de Montsoriu

 

Contacte:
Telèfons: Castell de Montsoriu: 972 01 19 60 |  Consell Comarcal de la Selva: 972 84 21 61 (dll-dv, de 9-14h) | Museu EM La Gabella: 972 86 09 08

http://www.montsoriu.cat  / info@montsoriu.cat

Sobre l’autor:
codolàJoan Carles Codolà és tècnic de programes del Consell Comarcal de la Selva: és el responsable d’organització del castell de Montsoriu, coordina les actuacions del Patronat per a la restauració del Castell i gestiona el procés de rehabilitació i de visites al recinte.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Experiències, HibriturSelva i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eighteen − five =