L’univers de la ratafia: més enllà d’un licor i d’una festa

festa concurs ratafiaLa Confraria de la Ratafia és l’entitat (sense ànim de lucre) que co-organitza, assessora i desenvolupa activitats al voltant de la ratafia. De manera especial durant la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i també al llarg de l’any amb col·laboració de diferents entitats i empreses, particulars i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

La Confraria de la Ratafia té com a objectiu principal amb les seves activitats explorar tot l’univers de la ratafia, molt més enllà del licor, sota tres punts de vista:

 La ratafia és cultura: 

 • Gastronòmica: coca, bunyols, tortell, galetes, xocolata i gelat de ratafia, menú de ratafia als restaurants, infusió de ratafia, aiguardent de ratafia…
 • De les plantes i les herbes (propietats, remeis i respecte al mediambient)
 • D’oficis antics: tiburlant, trementinaire, cisteller, farmacèutic, vidrier…
 • De personatges i entitats lligats a la ratafia: Espriu, Vinyoli, Rosquelles, Panxo, Francisca Pastells, Consol Percaula, Francesc Pla, Jovent del Poble, Gegants de Santa Coloma, Amics Ratafia, la Nou Verda, Confraria…

La ratafia és un element dinamitzador social i econòmic que ens singularitza i ens uneix amb la resta de pobles de Catalunya i del món:

 • Efecte transgeneracional: participen i en gaudiexen petits, joves i grans. Interacció de publics i activitats per a tothom.
 • Element identitari dels colomencs. Santa Coloma “Terra de Ratafia”, capital i ciutat ratafiaire. Ens permet obrir-nos al món i establir llaços amb la resta de pobles i ciutats.
 • La ratafia és una oportunitat de negoci, d’emprenedoria i d’innovació. Exemple dels productes d’Alma i que de mica en mica alguns comerços locals comencen a veure-ho.
 • La ratafia és recurs turístic molt atractiu que convida a visitar, conèixer i gaudir de Santa Coloma de Farners, la Selva i la resta del territori català.

La ratafia és una beguda d’autor, de km 0, producte Slow Food i Life, i aconsegueix representar l’essència del nostre territori en una copa:

 • Beguda d’autor. Hi ha tantes ratafies com persones.
 • Producte de km 0, proximitat, la fem amb el que trobem al jardí de casa
 • Producte Slow Food i Slow Life. Per fer i degustar la ratafia cal respectar el nostre temps i el de la natura, i estar connectats al nostre territori.
 • Emulant Josep Pla:  una copa de ratafia ens aporta l’essència de la gent i el paissatge d’on ha estat feta.

confrares

Col∙laboracions i activitats

Hem estat col·laborant amb l’empresa gironina Alma en la creació i divulgació de diferents productes innovadors relacionats amb la ratafia, activitats culturals (Infusió de ratafia, l’Esperit de Ratafia, Ratafiàrium…). També estem en contacte amb les diferents empreses productores de ratafia i les entitats i persones que organitzen Festes de la Ratafia i/o concursos (Anoia, Besalú, L’Escala, Cellera de Ter, Campllong, Cassà…).

Amb l’Arxiu Històric Comarcal de la Selva, amb el qual hem trobat dos de les 3 receptes més antigues de Catalunya, i també amb diferents centres educatius (escoles i IES) per desenvolupar projectes a l’entorn del món de la ratafia. Hem aconseguit que diferents empreses s’involucrin i desenvolupin productes relacionats amb la ratafia: pasta fresca amb ratafia, foie amb ratafia, pizza amb ratafia, pa de ratafia, bombons de ratafia…

Ens agradaría ampliar aquest cercle de col·laboracions a les universitats, especialment a la recerca i a diferents persones que amb la nostra col·laboració pugui néixer quelcom amb valor afegit i nou per la comarca i pel món ratafiaire.

Volem obrir la mirada cap a la ratafia i a la cultura que l’envolta de manera que ens permeti sortir de patrons i classificacions, involucrar a noves disciplines i sectors, per tal de poder veure tot el potencial ocult. Per altra banda aprofitar que el ressorgiment de la ratafia per donar aire al sector ratafiaire que ha estat molts anys molt hermètic i aïllat.

Col·laborem en l’organització anual de la Festa de la Ratafia, especialment en la ruta, el concurs, la revista, la vela de la ratafia, i altres activitats relacionades amb el licor i la festa. Al mateix temps organitzem activitats que creen sinergies amb empreses i particulars: talleret per fer ratafia, xerrada de com col·lar la ratafia, campanya de com fer combinats amb ratafia a l’estiu,  trobada d’empreses sector ratafia per parlar sobre la DO, etc.

 

Sobre l’autor:

logoLa Confraria de la Ratafia és una entitat cultural que promociona la Festa de la Ratafia i la ciutat de Santa Coloma de Farners com a capital d’aquest licor. Investiga sobre els orígens de la ratafia i els costums que l’envolten, i col·labora en l’organització de la Festa de la Ratafia.

www.ratafia.cat / Twitter: @Conf_Ratafia / Facebook: Festa de la Ratafia

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Experiències, HibriturSelva i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × 2 =